söndag 18 oktober 2015

NÄSSLORNA BLOMMA i ny upplaga med förord av Harry Martinson-pristagaren 2014 Nina Björk‏


"Har ni sett hur nässlor blommar? Har ni sett hur de ljusa klockorna växer i en cirkel nära den mörka stjälken och liksom i skuggan av de brännande bladen? Jag har sett det, och jag har förstått: det ljusa i denna ört kan aldrig helt skiljas från det mörka i den - hur lång den soliga sommaren än skulle bli.
   Som metafor betraktat ligger det därför någonting sorgligt i titeln på Harry Martinsons självbiografiska roman från 1935. Och någonting sant. Det är uppenbart att det utsatta barn som beskrivs där aldrig kan räddas från det mörker han lever i; att de måste leva tillsammans sida vid sida. Och samtidigt: Nässlorna blomma - är inte det den vackraste romantitel som finns på svenska språket? Det där obändiga trotset i den."

Så inleds Nina Björks förord till nyutgåvan 2015 av Harry Martinsons Nässlorna blomma, från år 1935 och som alltså i år fyller 80 år. Ett belärande förord som väcker intresse för omläsning av Nässlorna blomma, vilket vore ett värdigt sätt att fira Nässlorna blomma 80 år!
Rune Liljenrud

Inga kommentarer: