söndag 29 december 2013

Harry Martinson - Julen i Månadens Martinson

 

”Julen i sig själv är ju av så pass sentimental art att man gott kan tingla och tangla sig igenom den ungefär var som helst. Själv förhärdad av hårda öden, närmast ett slags bandit då det gäller julfirande, lyckas jag sällan få någonting ut ur julen."

HARRY MARTINSON:
Ur Månadens Martinson, december 2013
Ur Brev 29 dec. 44  (Poetiska törnbuskar i mängd)


 
   "Högtidsfirandet stegrar materialismen. Julhögtiden är för exempel länge så överlastad, att den knappt bär sig själv. Den dignar under sig själv och har sprängt all sin mening.
   Under det senaste århundradet har man försökt rädda sig med frasen om att julhögtiden är barnens högtid, och i den undanflyktsfrasen ligger åtminstone en smula mänsklig självkännedom förstucken. Barnen fattar allting materialistiskt och kvantitativt. På detta har man räddat sig. Det enda felet i resonemanget är bara det, att saken råkar vara lögn. Ty alla veta med vilka små medel barn kan leka och fröjdas. Deras inbillningskraft är så stor, att en grankotte blir ko och en sälgblomma kanin. En snögubbe får i barnens händer - liv. Och en lanternin byggd av snöbollar. Ja, ni vet själv, detta är barnets."
 
HARRY MARTINSON:
Ur  Svärmare och harkrank (1937)  

 
 

 
Harry Martinsons dikt
JULTOMTEN


Varje år när det vitnar i träden
återkommer den förhatlige gamla mysaren
barnkammarens Rasputin. Han skakar sitt vaddskägg
och tränger storstövlad och med våld in i allas hjärtan.Dikten Jultomten finns i Harry Martinsons civilisationskritiska diktsamling Vagnen (1960) och den finns med i olika Jul-antologier, men ofta nämns inget om vem Rasputin var; en rysk, omstridd mystiker som fått låna sitt namn till jultomten!
 
Grigorij Jefimovitj Rasputin född 22 januari 1869 i byn Pokrovskoje vid floden Tura i Tiumen i Sibirien, död (mördad) 29 december 1916 i Sankt Petersburg, var en rysk mystiker, predikant och helbrägdagörare, känd som en av Rysslands mest mytomspunna personer. Rasputins liv är omdebatterat då det smutskastats, glorifierats och mystifierats om vartannat, vilket gör det svårt att få en helt rättvis och sann bild av honom. Han hade dock flera barn, däribland Maria Rasputin. (Ur Wikipedia)
 
Harry Martinsons tankar om Julen är väl värda att begrunda också år 2013
 
Rune Liljenrud
 

Inga kommentarer: