fredag 7 juni 2019

IDA ANDERSEN: Ny roman "I oxögat" dediceras Till de arbetande människornaIda Andersen, nybliven ledamot av Harry Martinson-sällskapets styrelse, har just nu utkommit med sin andra roman "I oxögat" på Bokförlaget Polaris, Stockholm. Boken presenterades 7 juni  vid en mycket välbesökt och uppskattande bokrelease i Elisabeth Bergstrand Poulsen-salen på Kulturparken Växjö. 

"Oxögat kallas det. Här föddes glaset, det är dess navel där det var sammanlänkat med punteln, som en glasets navelsträng sammanlänkad med dess skapare, glasblåsaren. Oxögat! I oxens öga finner man upphovet, den synliga symbolen för glasets essens. Är det inte märkvärdigt, så säg!" 
"I oxögat" är en berättelse om att vara född fattig och att sträva efter ett självständigt liv. 1700-talets kyrka, folktro, tillblivelsen av glasbruket Kosta, invigt år 1742, samt skildring av en helt avgörande rättegång i Lenhovda tingshus, utgör berättelsens historiska botten. Detta är en mycket omfattande och viktig roman i Ida Andersens författarskap, som också innehåller det prisbelönade fackverket Stenminnen: de småländska stenmurarna - ett kulturarv, romanen Här slutar allmän väg, samt viktig lyrik i flera diktsamlingar och i olika publiceringar.


Romanen "I oxögat" på 390 sidor är dedicerad
 "Till de arbetande människorna". 

Rune Liljenrud 

Inga kommentarer: