fredag 13 maj 2016

Maskrosen - en av Harry Martinsons favoritväxter, blommar nu rikligt och finns med i Åke Widfeldts meditation efter Majdagarna 2016 "Järnvägsbanken skyltar om"


Järnvägsbanken skyltar om

Så har värmen kommit. En exceptionellt kall vår har plötsligt förbytts i exploderande försommar. Västra Centralbanans järnvägsbank är nu asfalterad och erbjuder oss spännande cykelturer med bankens sluttningar som skyltfönster för naturens växlingar.

Just nu är det färgerna gult och vitt som dominerar. Vitsipporna har äntligen helt öppnat sina kalkar och brer ut sig i långa stråk som konkurrerar med intensivt gula maskrosbestånd. På sina ställen får den vita färgen hjälp av tussilagons vita dunbollar som ännu inte skingrats av vinden. Den gula färgen – nu med en annan nyans – återkommer när vi passerar en bäck med rikligt blommande kabbeleka längs stränderna.

På ett ställe sluttar järnvägsbanken brant ned mot Musåns bruna mossvatten. Där blommar mängder av blåsippor, men hepatica har här fått sällskap av släktingen nemorosa och skapat ett blåvitt mönster av alldeles speciell karaktär. Och långt därifrån skyltar banken med nyutslagna backsippor som blygt bugar sig ned mot det gröna gräset. Det är ständigt nya skyltfönster som öppnar sig för cyklisten.

För musiken svarar fåglarna. Bofinkar och lövsångare avlöser varandra, men ännu har bara någon enstaka sylvia kommit. Glädjen blir stor när jag hör hans bubbelsång ur ett snår strax utanför samhället.

Ja, naturen bjuder just nu på en högklassig audiovisuell upplevelse. Det gäller bara att ta sig tid och passa på att njuta i denna förunderligt sköna försommartid. Men snart skyltar järnvägsbanken om och de gula maskrosavsnitten färgas vita. Då väntar nya upplevelser för oss cyklister:

Maskrosornas miniparasoller
vickas bort av morgonkårar.
I klarluftens vinddrag
drar de bort i glesa strömmar
som skimrar silkefint där de sugs in
i gläntor och runt lundens runda hörn.

(Harry Martinson, Ur De tusen dikterna bok, 2004)

Den 12 maj 2016
Åke WidfeldtInga kommentarer: