torsdag 26 maj 2016

Harry Martinson-plantering på Ekdungen "Ålderdomshem av sten"Under Nässelfrossa 2016 invigs måndag den 27 juni Harry Martinson-plantering på Ekdungen - "Ålderdomshem av sten" i Harry Martinsons Nässlorna blomma.

Planteringen är inspirerad av Harry Martinsons dikter. Olofströmshus trädgårdsmästare Marina Eaton Wernersdotter berättar om växtvalet.
Bibliotekarie Lena Engkjaer läser dikter av Harry Martinson och Vägdröjarna Bengt & Roney svarar för musikunderhållning. 
Möjlighet ges till rundvandring i utemiljön på Ekdungen.Husen som man idag ser på denna plats är senare tillbyggnader till Jämshögs ålderdomshem. 
Den ståtliga, nu rivna huvudbyggnaden,
 var tre våningar hög

 "Ett ofantligt hus, byggt av granit och vitrappat på hela fasaden, så att det var skrovligt som ett rivjärn och strävt som huden på en sjöstjärna."

Så skriver Harry Martinson 
i den självbiografiska boken
Nässlorna blommaÅlderdomshemmet uppfördes 1910 som ett av de modernaste i Sverige. Huset användes fram till 1987. Det revs två år senare. På detta hem installerades 1916 den elvaårige Harry Olofsson som fattighjon (det hette fortfarande så). Blivande Nobelpristagaren Harry Martinson bodde kvar här till början av juli 1917.

Föreståndarinnan hette Anna Almkvist och hon kom att betyda mycket för pojken. I Nässlorna blomma har han förevigat henne som Fröken Tyra, en stor och varmhjärtad kvinna som blev en ersättning för den mor som hade flytt till Amerika. När "Fröken Tyra" hastigt avled 1918 vållade det den Unge Harry stor sorg, vilket gripande skildras i romanen. Där finns också färgstarka porträtt av de inhysta gubbarna och gummorna - hjonen. 

(Ur text på Olofström Kommuns informationstavla)


Inne på nuvarande Ekdungen finns konst
Här en målning av gamla byggnaden 1910
och två tavlor av Jämshögs stora författare
Harry Martinson och Sven Edvin Salje

Författartavlorna finns också på Författarmuséet
som finns helt nära Ekdungen i Jämshög

Ing-Mari och Bengt Bejmar
Harry Martinson-sällskapets hedersmedlemmar
berättar gärna på Författarmuséet om 
Harry Martinson och Sven Edvin Salje

Rune Liljenrud

Inga kommentarer: