söndag 13 maj 2012

Alltidhultsstipendiat och fotograf om inspiration från Harry Martinson"... var skall naturen sökas?"Efter Harry Martinson-sällskapets årsmöte lördag den 5 maj 2012 på Jämshögs folkhögskola under ordförandeskap av Disa Lundgren, som är Sällskapets representant i kommitté för Alltidhult-stipendier, bjöd Alltidhultsstipendiaten och fotografen Mikael Gustafsson på ett bildspel med bilder från boken "Upplev Sveriges historia", som han gjort tillsammans med historikern Dick Harrison. 

Upplev Sveriges historia : en guide till historiska upplevelser i hela landet (inbunden)

Mikael Gustafsson berättade om hur Harry Martinson inspirerat honom och gav några  belysande citat från Harry Martinsons diktning:

"... Skogen med sina ständiga skiftningar av form och ljud, skugga och ljus övertalade den vandrare som gick i den att ständigt förvänta sig något, eggande mörkt till ständigt nya serier av aning, den ena aningen bakom den andra utan slut. Och så var det också med landsvägen som gick genom en skog, den tog drag av skogen omkring och lovade allt. Den sade: följ mig bortom kröken vid storgranarna där. Och när man kom dit lovade den omigen, att bortom nästa krök, där skall ni få se. Så fortgick det krök efter krök, och många var de ynglingar som hade blivit luffare på det sättet, av sin egen förväntans bundenhet vid vägormen, krök efter krök, mil efter mil..."
Ur "Vägen till Klockrike", 1948

"... var skall naturen sökas? Svaret bör väl bli att den kan sökas var som helst, ja, helst var som helst. Vill man komma naturen in på livet får man inte jaga efter den som om den började där eller där, vid Kebnekaise, vid Ristafallet eller vid Tåkern.
Gör man det propagerar man bara med eller mot sin vilja för en naturblind turism som kräver effekterna snövita svanflockar, dånande vattenfall eller skyhöga fjäll för att man skall vara övertygad om att man upplever naturen..."
Ur "Utsikt från en grästuva", 1963


Mikael Gustafsson avtackades med Harry Martinsons "Bestiarium", 1964


____________
Rune Liljenrud

Inga kommentarer: