tisdag 7 mars 2023

MAJA EKELÖF: "Det vore väl roligt för dem", resonerade hon för sig själv i dagboken, "att veta hur en låglönare har det."1970 vinner en okänd medelålders städerska, ensam fembarnsmamma, MAJA EKELÖF,  bokförlaget Rabén & Sjögrens stora romantävling med "Rapport från en skurhink", en dagbok från en hård låglönevardag.  Juryns motivering, med Alva Myrdal som ordförande, för priset till Maja Ekelöf lyder:

"Manuskriptet ger i dagboksform inblickar av stor äkthet i ett livsöde av en typ som sällan skildras i litteraturen. De lågavlönades situation belyses med sensibilitet och humor och vardsgsslitet med dess petitesser ställs jämsides med ett starkt engagemang i världshändelserna. Huvudpersonens strävan efter ökade kunskaper gör boken till ett inlägg i debatten om jämlikhet och ökat människovärde." 2022 vinner NINA VAN DEN BRINK Augustpriset för årets fackbok, en biografi om  Maja Ekelöf. Under den nu pågående Elin Wägnerveckan presenterar Nina van den Brink sin bok och konstaterar om Maja Ekelöf: "Hur välvilliga reaktioner hon än får är de ofta också nedlåtande, och hur många som än köper hennes bok förblir hon i omgivningens ögon en städerska mer än något annat." 

Nina van den Brink bjuder i sin framställning många belysande citat från Maja Ekelöf bok "Rapport från en skurhink", som ger gripande bilder av en tänkande och envist hårt kämpande städerska:

"Varje människa måste ha ett ljus som lyser upp vägen för henne om hon ska orka leva. Mitt ljus under många år har Harry Martinson varit. Han fick lida förödmjukelse. Då ska också jag klara av att vara förödmjukad... Han stod utanför och hörde de rikas skratt. Då vill också jag klara av detta utanför. Han klarade av de simplaste yrken utan att bli försoffad. Då ska också jag klara av mitt städarbete utan att drunkna i städhinken."

Nina van den Brinks Augustprisbelönta biografi om Maja Ekelöf griper starkt läsaren och berör på djupet när hon själv talar om sin bok. Så var det också för Ivar Lo-Johansson, skriver Nina van den Brink och påminner om en kommentar som Ivar Lo skrivit  i Dagens Nyheter:

"Det var en gång en städerska i Karlskoga som gick till sitt arbete klockan 2-3 på efternatten. Hon skrev olovandes på skrivmaskinerna i de tysta timmarna. Det var hennes snabba skrift som överlevde, inte byråkraternas, inte de styrandes prydliga brev. Sällan har någonting gripit och sällan har något imponerat så djupt som människans segrar i Maja Ekelöfs bok."

Rune Liljenrud


  

Inga kommentarer: