söndag 11 oktober 2020

"Till Dig, vår Skapare, stiger jordens sång"

Tacksägelsedagen, Söndag den 11 oktober kl 10 i SVT2, sändes mässan ”Från Big bang till 2020 - om vår stund på jorden”, av musikern och gitarristen Magnus Sjöqvist, med texter av Stefan Edman. Den spelades in i Ljungs vackra kyrka i Ljungskile för en månad sedan.  

 

Stefan Edman skriver "Vi kallar den Big bang-mässan eftersom den börjar i 'den stora smällen' för miljarder år sedan, gestaltat med samplade kosmiska ljud som övergår i vattensorl, koltrastsång, knölvalsmusik och barn som skrattar! Dansare som lösgör sig ur rökdimmor. Från urtidsmörker till livets födelse på jorden! Sedan orgel, elgitarr, trummor och bas, kör.


Mässan består av de fem klassiska delarna, fast i en lite annan ordningsföljd: 


Gloria - Förundran 

Kyrie - Förskräckelse 

Agnus Dei - Förlåtelse 

Credo - Förändring 

Sanctus - Förtröstan


 

Ett försök till ”allkonstverk” med musik, bild, poesi (av Edith Södergran och Claes Andersson), bibeltexter, kör och solister om vad det är att vara människa. Glädjen, sorgen, längtan efter kärlek. Hopp och engagemang för planetens framtid.""Skapelsens egen ton ger mig hopp, den stiger från mullens maskar och kryp den lever i kolatomen och susar i gräset den brusar mjukt i min egen kropp. I celler och gener som en livets hyllning till din kärlek. Till dig, vår Skapare, stiger Jordens sång" är Stefan Edmans avslutande text i dagens mässa. 

Varmt tack för stor högtid!  

Mässan sänds i repris måndag 12 oktober kl 16:15 SVT2.


Rune Liljenrud Inga kommentarer: