söndag 10 juli 2016

"Skulle du vilja läsa en uppbygglig bok - en som kan hjälpa och trösta en beklämd Björn i stort trångmål ?"

· ALMEDALEN I SOCIALA MEDIER ·

Med hjälp av en sökning i Facebooks sökverktyg Facebook Graph har SVT Opinion satt ihop en lista på vad anhängare av partiledarna tycker om att se på bio. Topplistan gäller filmer som gillas av personer som gillar respektive partiledare på Facebook.


Nalle Puh kommer på första plats för 

Statsministern Stefan Löfven och för
Moderatledaren Anna Kinberg Batra.

Nalle Puh får här alltså två topplaceringar och är suveränt ohotad. Båda partiledarna tycks vara nöjda med detta.
Nalle Puh har som litterär metafor mycket att lära ut och ge!

"En stor författare är, kan man säga, sitt lands andra regering", skall Nobelpristagaren i litteratur 1970 Alexander Solzjenitsyn (1918-2008), ha sagt och han tillägger: "Litteratur för vidare oomtvistlig och koncentrerad erfarenhet från generation till generation."


Nalle Puh föddes 1926 och i år
fyller alltså den brittiske författaren 
AA Milne's så allmänt älskade 

Nalle Puh 90 år. 

I boken Nalle Puh gör en visit, kommer Nalle Puh i knipa och då hämtar hans vän Kanin, från andra ändan av skogen Christoffer Robin, för att få hjälp. - Vi ska läsa högt för dig, sa Kanin uppmuntrande. - Skulle du vilja läsa en uppbygglig bok - en som kan hjälpa och trösta en beklämd Björn i stort trångmål? Och en hel vecka läste Christoffer Robin sådana böcker. Och när veckan var slut, sa Christoffer Robin: 
- Nu! 
Nalle Puh blev hjälpt, nickade till tack åt sina vänner och befriad ur sin knipa, fortsatte han sin promenad genom skogen.

"Poesi och visor är inte saker man hittar, det är saker som hittar en, och det enda man kan göra är att gå där de kan få tag på en", lär oss Nalle Puh. Detta tycks våra partiledare från vänster till höger vara eniga om och Nalle Puh manar: 

"Du kan inte alltid stanna i din egen hörna av skogen och vänta på att andra ska komma till dig. Du måste gå till dem ibland också. Kom inte för sent till det du vill komma i tid till".


Gun Ursing (1923-2016), lärare, bibliotekarie och under många år trogen medlem i Harry Martinson-sällskapet, skapade mini-antologin, som inom Sällskapet kallas ”den lilla gröna”. 
Den har introducerat hundratals läsare i Harry Martinsons värld.
.
I en minnesteckning som Donald Fransson ger av Gun Ursing, nämner han att hon gav ut flera läroböcker och verkade även som översättare. Hennes intresse för det anglosaxiska förde henne en gång till en intervju med AA Milne, som hade skrivit om Nalle Puh.

Rune Liljenrud

Inga kommentarer: