onsdag 5 juni 2013

KOSMISKA SPÅR ~ Konstutställning under Kulturveckan Nässelfrossa 2013

Målningen Kosmiska spår av Tomas Nilson
finns på Biblioteket i Olofström sedan år 2004
Den inköptes av kommunen i samband med
100 - årsminnet av Harry Martinsons födelse
och Tomas Nilsons utställning i Folkets Hus 
 

KOSMISKA SPÅR

Kosmiska spår är en konstutställning som startar i samband med Kulturveckan Nässlefrossa 2013. Konstnären Tomas Nilson finns på plats i Biblioteket, Olofström måndag den 24 juni mellan kl 13.00 - 14.00. Utställningen pågår tom fredag den 12 juli. Utställningsvernissage måndag 24 juni kl 13.00

Ett antal av hans målningar innehåller rymdmotiv, där inspirationen varit hämtad från kosmos. Andra inspirationskällor är musik och fantasi.

I Tomas Nilsons produktion ingår bla verk från rymdepos som Harry Martinsons "Aniara" och författaren och astronomen Peter Nilsons "Projekt Nyaga". Peter Nilson var den förste som fick Stora Harry Martinson-priset år 1986.

Redan år 2004 hade Tomas Nilson utställning i Olofström och då köpte kommunen Kosmiska spår, målad på baksidan av plexiglas. Det var i samband med firandet av att Harry Martinson föddes i kommunen för 100 år sedan. Målningen hänger sedan dess i Biblioteket, Olofström.

Teknik

Glasmålningar eller även kallat hinterglasmåleri är en teknik där målningen skapas på glasets “baksida” vilket ger ett intryck av transparens. Grunden i hinterglasmålning ligger i att skapa bilderna spegelvänt och samtidigt tänka rättvänt för betraktaren. Det som ska synas längst fram i målningen målas först, vilket är tvärtemot mot hur man målar på duk eftersom regeln är att det som målas sist på en duk syns överst. Tomas Nilsons målningar är utförda på 4 mm planglas. Han målar även i traditionellt oljemåleri, akrylmåleri och experimenterar gärna i mixed media och blandar olika tekniker och medium med varandra.

Okänt objekt av Tomas Nilson

Utställningsvernissage
måndag 24 juni kl 13.00 Biblioteket, Olofström
Konstnären Tomas Nilson finns då på plats

                                                                                                       Rune Liljenrud 


Inga kommentarer: