Eivor Strubes bonad Längtans ö
Foto: Bengt Bejmar
Eivor Strubes textilcollage på Författarmuseet i Jämshög, inspirerat av Harry Martinsons dikt
”Gå i båt”
(Se även Månadens Martinson, februari 2013)
För några år sedan fick Harry Martinson-sällskapet mottaga en gåva, en vacker bonad testamenterad av textilkonstnärinnan Eivor Strube (-2005).
Eivor var blekingeflicka, född 1918 på Joggesö i Blekinges skärgård. Hon hade djupa rötter i denna skärgård, och hennes konsthantverk är ofta inspirerat av havet och dess skiftande färger. När hon gifte sig med båtbyggare Christoph fann hon motiv utanför ateljéfönstret på Klöverön på Västkusten. I sitt konsthantverk anammade hon verkligen Martinsons ord i Utsikt från en grästuva där han ber oss tänka på ”tygfärgers namn” hämtade från naturen: ”marinblått, lavendelblått, klintblått , daggblått, duvblått”.
I början av 50-talet avslutade Eivor sin utbildning vid Slöjdföreningens skola, nuvarande HDK (H ögskolan för design och konstverk) i Göteborg. Nu kunde hon på allvar ägna sig åt sitt skapande. Detta uttryckte hon genom applikationer och broderi som de främsta kännetecknen, vilket resulterade i ett perfekt genomfört hantverk.
1959 var hon en av initiativtagarna till det som senare kom att bli ” Västsvenska mönster- och textilkonstnärer”, (VMT), en yrkesförening för professionella utövare. I dag är detta en rikstäckande förening med medlemmar i hela landet. Eivor med sin entusiasm och dynamiska läggning var dess ordförande 1969-1978, och därefter styrelseledamot till 1984. Hon inbjöd sina medlemmar regelbundet till ”öppet hus” i sitt hem med diskussioner om textilt arbete och lade grunden till en intensiv studieverksamhet om textilkonst. Hennes idérikedom ledde bl. a. till ett nära samarbete med Röhsska museet i Göteborg. Otaliga är de utställningar som kom till stånd. Särskilt minns man en lapptäcksutställning, som under flera år gick över hela landet och som även visades i Köpenhamn.
Medlemmarna gav sig också ut i Europa på studieresor för att hämta inspiration.
Eivors skänkta textilcollage har två titlar, ”finnes kanske en ö” och ”Längtans ö” med syftning på Martinsons dikt ”Gå i båt”. Begreppet längtan utgör ett viktigt motiv i Martinsons diktning. Han låter oss ta del av ”fantasins skaparlängtan” som krymper alla avstånd och vidgar perspektivet. Något av detta har Eivor Strube förverkligat i den bonad som finns på museet i Jämshög.
Marianne Westholm
Joggesö ~ Foto: Ulf Johansson
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar