onsdag 29 juni 2011

"Det är ur sådant det brukar växa fram något som gör världen rikare."


Ivar Lo-Johansson ger i Tidskriften Spektrum, 1932 ett klarsynt snabbporträtt av Harry Martinson till en teckning föreställande honom, som Aminodow Riwkin, Josef Riwkins storebror, utfört.


Ivar Lo-Johansson har mycket tidigt insett att han i Harry Martinson "mött en ny svensk poet med sällsynta utvecklingsmöjligheter. [...] Han har redan på sitt vis hunnit föra den intensiva livserfarenhetens och minnets poesi till fulländning."

Ivar Lo-Johansson formulerar sig redan år 1932 på ett sätt, som för tankarna till motiveringen för Nobelpriset i litteratur 42 år senare, "för ett författarskap som fångar daggdroppen och speglar kosmos".

Ivar Lo-Johansson skriver år 1932 i Spektrum om Harry Martinson "att han i nya symboler och på ett ytterst fängslande sätt företagit den gamla resan från vattendroppen till kosmos."

Ivar Lo-Johansson slutar sitt snabbporträtt av Harry Martinson i Spektrum, 1932 på detta klarsynt framåtblickande sätt: "Han tillhör det slaget författare som är nyskapande. Han har sådant som för en del i förstone ter sig som brister. Pass opp där! Det är ur sådant det brukar växa fram något som gör världen rikare."Meconopsis betonicifolia ~ Blå bergvallmo


Bästa sommarhälsningar

Rune Liljenrud

Inga kommentarer: