lördag 26 september 2020

HARRY MARTINSON: "Tomrummen måste ha en mening som människan inte känner", säger färjkarlen Karon i Vägen till Klockrike, just när luffaren Bolle dör.


Så här sade Herakleitos för 2500 år sedan: "Att förstå är den främsta dygden, och vishet är att säga och göra det sanna i enlighet med naturen. De som talar med förnuft måste hämta styrka från vad som är gemensamt för alla ..." (Ur Gunnar D Hansson: Garbo går iland, 2020)

Bokmässan och Läsrörelsen upprepar 2020 ett program från Bokmässan 2000 med partiledarna för Sveriges riksdagspartier. Nu har inbjudits partiledarna för Sveriges åtta riksdagspartier att medverka i ett digitalt seminarium om läsning under Bokmässan 2020. Samtalet ”Vad läser ni – av plikt och lust?” leds av Bengt Westerberg, Läsrörelsens förste ordförande.

Medverkande: Annie Lööf (C), Ebba Busch (KD), Nyamko Sabuni (L), Ulf Kristersson (M), Per Bolund (MP), Mikael Damberg (S), Jimmie Åkesson (SD) och Jonas Sjöstedt (V).

I programmet lyfts fram åtta skönlitterära verk samt åtta faktaböcker. Presentationer och efterföljande diskussioner sker respektfullt, kunnigt och intresseväckande, allt ifrån Karin Boyes dagboksroman Kallocain (1940) till Gui Minhais ur fångenskap utsmugglade lyrik Jag ritar en dörr på väggen med fingret (2020)

Harry Martinsons ord  "Jag tror att jag har rätt, fast jag kan diskuteras från alla håll och bemötas på tusen sätt", ur Resor utan mål (1932) kommer osökt i tanke under programmet och allvaret som lyfts fram ur flera författarskap finns tolkat av honom som varningar i Röster i radio - TV 1958.6


Rune Liljenrud 


Inga kommentarer: