lördag 8 november 2014

BERÄTTARKRAFT i Olofström ~ Dramatisering SVEN EDVIN SALJE: "Vingslag i natten"

Gränsteatern: VINGSLAG I NATTEN efter Sven Edvin Saljes roman med samma namn. Manus: Claes-Göran Olsson. Regi: Nina Olsson. I år skulle författaren Sven Edvin Salje fyllt 100 år. Gränsteatern har därför valt att hylla honom genom att dramatisera succéromanen VINGSLAG I NATTEN, som kom ut 1948 och som filmatiserades 1953.

Gränsteaterns dramatisering av VINGSLAG I NATTEN gavs i Olofströms Folkets Hus första kvällen i den nu pågående kulturveckan BERÄTTARKRAFT 8-15 november. År 2009 gav Gränsteatern HEM TILL HAVET, där hela Lovängserien låg till grund för teatermanus. Också då svarade Claes Göran-Olsson för manus och Nina Olsson för regi. 

Gränsteatern har lyckats mycket väl att gestalta Sven Edvin Saljes storartade existentiella budskap om rätt, sanning och kärlek. Alla de skådespelande amatörerna gör mycket starka insatser på scenen, som inte kan lämna någon oberörd. Prästgårdsarrendatorn Mårten Berno, som spelas av Claes-Göran Olsson tillsammans med Gerald Rönne, som spelas av Casper Karlsson och Ninni Tornelius, som spelas av Maja Svensson (alla från Karlshamn) samt kyrkvaktmästre Kristmas, som spelas av Mikael Lindén från Tystberga, bjuder på oförglömlig rollgestaltning, som manar till ännu en omläsning av Sven Edvin Saljes VINGSLAG I NATTEN.

Sven Edvin Saljes existentiella budskap om rätt, sanning och kärlek finns i hela VINGSLAG I NATTEN, men allra starkast blir detta när den djupt prövade Gerald, som tillfällig kyrkovaktmästare utför själaringning för sin egen mor, med klockan i kyrktornet. Med detta aktualiseras för varje kännare av Saljes storartade diktning, hans inskription på en av klockorna i Jämshögs kyrktorn:


Min malm vill sjunga Ditt lov, o Herre.
Min ton må trösta, glädja och vägleda den
som söker stigen 
upp mot Guds blommande ängder.


VARMT TACK GRÄNSTEATERN!


Rune Liljenrud

Inga kommentarer: