måndag 9 september 2013

Lyckad Bokfestival i Kristianstad den 5-7 september 2013 med klara litterära höjdpunkter - Våra många namnlösa bibliotekarier hyllas!

 
 
I samband med Bokfestivalen i Kristianstad den 5-7 september 2013, 80 år efter att Kristianstadsförfattaren, utrikeskorrespondenten och sedermera ledamoten av Svenska Akademien Gustaf Hellström år 1933 utgav boken
 
Det tredje riket
Från Hitlerkupp till tysk folkenighet
 
kunde Gustaf Hellström-sällskapet presentera en nyutgåva av den mycket svåråtkomliga boken. Bidrag till utgivningen har lämnats av bl.a. Svenska Akademien.
 

 
Omslagsfoto till boken:
Bokbålet i Berlin 10 maj 1933 (Tyska riksarkivet)
 
Gustaf Hellström-sällskapets ordförande Disa Lundgren, tillsammans med ledamöter av Sällskapets styrelse Lennart Leopold och Sigurd Rotstein, presenterade boken, som förutom Gustaf Hellströms texter också innehåller bidrag av Lennart Leopold och Sigurd Rotstein.  
 


 
Presentationen innehöll en belärande genomgång av vad som hände i Tyskland 1933, när Gustaf Hellström var där för att rapportera för DN och Fredrik Böök var där för SvD och hur totalt olika de uppfattade vad som höll på att hända

 

 
Boken Gustaf Hellström i tredje riket, som ingår i Gustaf Hellström-sällskapets skriftserie, är också idag högst aktuell och borde läsas av alla som vill orientera sig i historien, lära för samtiden och för framtiden.
 
TACK Gustaf Hellström-sällskapet !
 
Denna tacksamhet låg i den varma applåd som följde på bokpresentationen av Disa Lundgren, Lennart Leopold och Sigurd Rotstein i Regionmuseets välfyllda hörsal under Bokfestivalen i Kristianstad.
 

 
Det litterära Kristianstad var överfullt av böcker under Bokfestivalen och gav många värdefulla program med  författarpresentationer, debatter, bokbord, novelltävling och poesiläsning.
 
Hur påverkas vi? Den frågan fick Gustav Fridolin efter att ha presenterat sin debutbok som skönlitterär författare: Morfar skrev inga memoarer. I samtal med publiken nämndes Per Anders Fogelström, Jan Fridegård, Gustaf Hellström, Harry Martinson och Sven Edvin Salje, som möjligen kunde ha påverkat Gustav Fridolin. Han blev tyst en ganska lång stund och sedan sà han något som alla vi som var där kommer att minnas och varmt vill instämma i:
 
Vad har påverkat mest? Gustav Fridolin svarar:
 
"De namnlösa bibliotekarierna, många kvinnor!"
 
Rune Liljenrud
 
 


Inga kommentarer: