torsdag 4 juli 2013

Möten med Harry Martinson

 
 
Allan Nilson var skolchef i Olofström när grundskolan infördes. Under Nässelfrossas program lördagen den 29 juni berättade han minnen från Olofström och avslutade med att berätta om intressanta möten med Harry Hartinson:

En  gång när vi samtalade i Olofström, kom vi in på att nobelpristagare i fysik, kemi och även medicin kunde vara 2-4 personer, medan litteraturpristagare normalt var en enda. Martinsons förklaring var lika enkel som självklar. En författare har sitt verk i sin hjärna och det finns bara i hans hjärna. Forskare i de ämnen som vi berört utbyter ju resultat och formler och det är ju inte ovanligt att flera samtidigt är inne på samma lösningar. Författaren är ensam.
 
Det tog ett antal år innan vi möttes igen. Men som av en händelse stötte vi ihop på Nobelfesten 1970. Jag arbetade då på departementet med olika utredningar och därför  blivit inbjuden  till högtidsdagen.  Det var den ryske författaren Alexander Solsjenitsyn som tilldelats priset i litteratur. Men av olika anledningar kunde/vågade han inte åka till Stockholm. Det hade diskuterats om andra  möjligheter att ge honom priset t ex på svenska ambassaden i Moskva. Men stolen stod tom. Vi pratade givetvis om detta Martinson och jag. Han tyckte det var tråkigt och sedan  sa han 'Kriga med ryssarna det kan vi, men prata med dem kan vi inte.'
 
Så kom år 1974 och Harry Martinson blev själv nobelpristagare. Samma år den 12 febr greps den ryske författaren och den 13 febr sattes han på ett plan till Västtyskland. Den 1 dec 1974 kom han till Stockholm och fick officiellt den 10 dec vid ceremonien sitt pris. Förunderligt nog träffades Martinson och jag och då sa han 'Det var en ljuspunkt att ryssen kunde komma just i år.'
 
      Allan Nilson    
 
 
Tomas Nilson: Odyssé i rymden


Allan Nilsons son Tomas Nilson, som nu har en pågående konstutställning "Kosmiska spår" i Biblioteket, Olofström och som tidigare bloggar här visar till, är en av 10 svenska konstnärer som genom Svenska Konstnärsförbundet blivit uttagen att ställa ut i Oxford, London i slutet av augusti. Konstutställningen i Olofström pågår tom fredag den 12 juli.

Rune Liljenrud

Inga kommentarer: