måndag 25 april 2016

HARRY MARTINSON: "hur livet skall överlistas att dofta hos orden så att dessa kan föda hållfasta drömmar" (Ur Gräsen i Thule)FÖRBINDELSE

Mellan poesien som bor i ditt hjärta och vallmon
finns ett kontrakt
skrivet av vinden och undertecknat
av förgängelsen.
Det är skrivet med en tranas fjäder
doppad i dagsländans blod.
Problemet för dem båda är
hur livet skall överlistas
att dofta hos orden så att dessa
kan föda hållfasta drömmar.

Ja, drömmar måste byggas säkrare än städer
och dagligen måste de lappas och lagas
efter de dagliga och frätande angreppen
från nyttans tand
som är värre än tidens tand.


HARRY MARTINSON: Ur Gräsen i ThuleHorace Engdahl presenterar under en nyligen avslutad TV-programresa till flera olika resmål i Europa, den portugisiske författaren och poeten Fernando Pessoa (död 1935, endast 47 år gammal). En samlad utgåva av hans mycket omfångsrika författarskap startade 1942. År 1982 framlades hans Orons bok, som 1991 utgavs på svenska med en inledning av Bengt Holmqvist, och som avslutas med ett citat av Fernando Pessoa:


"En dag kommer man kanske att förstå att jag såsom ingen annan uppfyllde min medfödda plikt att vara tolk för en del av vårt århundrade." 

Bengt Holmqvist menar att "Orons bok är ytterligt innehållsrik, en outtömlig genomgång av ett splittrat medvetande. I den moderna litteraturens vimmel av självanalyser har den inte många fullt värdiga motstycken."

Orons bok har 420 kapitel och i bokens sista avsnitt skriver Fernando Pessoa:

"Litteraturen - som är alliansen mellan konsten och tanken och det av verkligheten obefläckade förverkligandet - förefaller mig vara det mål som all mänsklig strävan borde inriktas mot, förutsatt att den verkligen är mänsklig och inte bara en rest av det djuriska. Jag tror att när man formulerar någonting innebär det att man bevarar dess värde och tar bort det skräckinjagande ifrån det. Fälten är grönare när de beskrivs än vad de är i verkligheten. När man med ord beskriver blommor i fantasin får de färger som är mycket varaktigare än vad som är möjligt i det organiska livet.
   Att röra sig är att leva, att uttrycka sig är att överleva. Allt som är verkligt i livet är verkligt endast av den anledningen att det har beskrivits väl." 

Det som Fernando Pessoa här skriver för gärna till Harry Martinsons tankar i dikten Förbindelse om...

"hur livet skall överlistas
att dofta hos orden så att dessa
kan föda hållfasta drömmar."


Rune Liljenrud

Inga kommentarer: