fredag 17 april 2015

NON förlags första utgåva ~ En diktsamling 2015 av JONAS GRENJONAS GREN är en av de tre pristagarna år 2014 i Harry Martinson-sällskapets skrivartävling "I dialog med Harry Martinson". Han mottog sitt pris den 3 maj på Jämshögs folkhögskola och tre veckor därefter utkom på 10TALs bok­för­lag hans första bok  Lantmäteriet. 

JONAS GREN har med lyrikens kraft tidigare medverkat i Bromberg Bokförlags poesiantologi BLÅ BLIXT i Mot denna sol år 2013 med diktsviten AVFÖRTROLLNINGEN AV VÄRLDEN.

JONAS GREN har utsetts som stipendiat att få vistas i Nebbeboda skola under en tid sommaren 2015. Han har också lovat att svara för en kommande "Månadens Martinson" och skriver gärna något utifrån någon av Harry Martinsons naturessäer. 

NON FÖRLAG söker former för hur interdisciplinär publikation och distribution kan fungera. Förlagets verksamhet är knuten till den konstnärsdrivna gruppen The non existent Center baserad i Ställberg och Göteborg. Överallt ska jag vara i centrum är Non förlags första utgåva.

~~~

När jag blir stor
ska det vara rymd
Det ska vara stjärnor
Det ska vara nebulosor
Det ska vara utveckling
Det ska vara rymd
som inte syns
Det ska vara ljusblått
Det ska vara svart
Det ska vara vitt
Det ska vara rymden

~ ~ ~ 

När jag blir stor
ska ljuset flöda
Det ska flöda
från den bultande 
eldkroppen
genom mörkret
in i gaser
in i planetväggar
in i celler
Det ska lagras
inuti celler
Det ska vara människors
hjärta
Det ska vara människors ljus

~~~

När jag blir stor
ska jag vara överens
Människor ska vara överens

~~~
Tankar till Jonas Gren efter "Earth Hour":

"På något sätt är Du som "Tankens vän" och goda vårdare av "Tankens kartotek" i Aniara, 44 med "...en tankemängd som kunnat rädda oss om den i tid fått vara med i odlandet av anden..."

Fortsatt lycka till Jonas Gren, och välkommen denna sommar till Harry Martinsons skola i Nebbeboda!


Rune Liljenrud 


Inga kommentarer: