söndag 22 november 2009

SVÄRMARE OCH HARKRANK / MIDSOMMARDALEN bland de 10 bästa böckerna om NATURENS SKÖNHET


Fönstret - ABF Arbetarnas Bildningsförbunds magasin om kultur och folkbildning - gav Ulrika Knutson, kulturjournalist, författare och nu också ordförande för Publicistklubben, i uppdrag att hitta naturens finaste platser - i böckernas värld. Hennes lista med 10 böcker, från 700-talet och fram till vår egen tid, är mycket intressant. Bland världsnamnen finns våra egna Carl von Linné, Harry Martinson, Kerstin Ekman, Evert Taube och Danmarks Inger Christensen.

LI BAI / LI PO (701-762) Dikter
MATSUO MASHO (1644-94) Oktus trånga väg
CARL VON LINNÉ Inledning till växternas bröllop (1729)
WILLIAM WORDSWORTH Påskliljorna (1807)
HERMAN MELVILLE Moby Dick, Den vita valen (1851)
HENRY DAVID THOREAU Skogsliv vid Walden (1854)
HARRY MARTINSON Svärmare och harkrank/Midsommardalen (1937/38)
KERSTIN EKMAN Hunden (1986)
EVERT TAUBE (1890-1976) Vals på Ängön (1940-tal)
INGER CHRISTENSEN Fjärilsdalen (Sommerfugledalen) (1991)

Ulrika Knutson skriver om Harry Martinson, att han är "vår Apollo i blåbärsskogen, bland svärmare, harkrankar och mygg. Ekologisk in i märgen." Utan att ange varifrån texten är hämtad, får läsaren ett Harry Martinson-citat: "Blåbären är olika. På solställena är de beslöjat blåoxiderade och matta, utan lyster, de färgar av sig starkt på fingrarna. Men inne i skuggan är de blanka och nästan svarta. De sötaste är de blå i solen. Inne i skuggorna är smaken mera allvarlig, förstämd och butter, kan inte ge ut mer än den tagit in."

Jag hittar texten i Midsommardalen på sidan 127 i samlingsutgåvan, med mycket tilltalande omslag och formgivning av Birgitta Emilsson. Se bild ovan!

I närmast föregående nummer av Fönstret väljer Ulrika Knutson De 10 värsta skildringarna av - missbruk och skriver, att författarnas förhållande till alkohol och droger är ett kärt ämne. Både som litterärt tema och som livsstil.

Listan på författare och böcker som Ulrika Knutson väljer, är belärande. Visst skrev Selma Lagerlöf engagerat om spritens faror, inte minst i Gösta Berlings saga (1894) även om det kanske inte är på Selma Lagerlöfs böcker man tänker, när de värsta skildringarna av missbruk skall väljas. Körkarlen (1912) kunde komplettera listan!

Också Johan Ludvig Holberg, Thomas de Quincey, Fjodor Dostojevskij, Malcolm Lowry och Eugene O'neill nämner Ulrika Knutson och kompletterar till 10 i antal, med Birgitta Stenberg, Tage Danielsson, Märta Tikkanen och P O Enqvist. Boktitlarna hon nämner med utgångspunkten "De 10 värsta skildringarna av missbruk" motiverar väl till omläsning - eller kanske ny läsning.

I nästa nummer av Fönstret får vi De 10 bästa böckerna om - pengar. Vad som kan vara aktuellt då får vi veta efter Nyår, men visst kan vi fundera, var och en i sin läsvrå vid bokhyllan. I Nässlorna blomma, som fyller 75 år 13 november 2010, skriver Harry Martinson mycket om både missbruk och pengar:

Kom hem , käre Olav, för nu är det arv. Hanna och Wilgot.
/.../
Så möttes dessa.
Och han kom från Tasmaniens öar, som Hanna sa.

Sedan kom arvpratets dagar. För all del, de höllo sämjan god, men arven lukta själv av misstron. Fnurra och låghet får man alltid räkna på där Pengar och Kärlek stryka fram. Det luktar lite vargpäls om människolivet. Därför behöver det ofta vädras.

Emelllertid - i detta fall - blev det artontusen kronor på var. Lägg därtill sjuhundranitton pund sterling hopsparade i Tasmanien och vi har den summa varmed Olav Tomasson började köpa, handla, idylla och supa vid stranden av sjön Elmen.
/.../

För att jaga de ottrevliga tankarna på flykten började Martin sjunga. Han kunde många, många sånger om hur människan borde vara.

"Undvik alltid starka drycker,
undvik alkoholens brott.
Livet är ej dans på rosor
men kan bliva ganska gott,
blott man ej till flaskan drages,
Om man ej i flaskan tar.
Undvik alkohol och dagen,
om än mulen, ter sig klar."

"När Sockenungen Martin gick på fattighuset och såg hur livet där sig tedde" så fanns Back-Anna där som fattighusets Petrus, klippa och undervisade om rikedomens faror: "Men gudlet, förstår du, säger Back-Anna, skall aldrig hjälpa dem. - Det skall (hon gör en gest som om hon vore tuva och stjälpte ett hölass) stjälpa dom."


Det är en lovvärd satsning, som Fönstret - ABF Arbetarnas Bildningsförbunds magasin om kultur och folkbildning gör, med serien att lista 10 bästa böckerna om olika ämnen. Närmast gäller ämnena nu Missbruk, Naturskildringar och Pengar, medan seriens tidigare ämnen i år har varit Världens 10 bästa böcker om Gud (av Göran Hägg) och De 10 ruggigaste rysarna (av Ulrika Knutson)

Tag och läs!

Rune Liljenrud

Inga kommentarer: