tisdag 5 maj 2009

Självskrivet

Vid Harry Martinson-sällskapets årshögtid i Klockrike 8-10 maj 2009 kommer vi att möta flera medverkande, som har en internationell bakgrund. Poeten Li Li, ursprungligen från Kina, kommer att ta emot det nyinrättade Klockrikestipendiet till Harry Martinsons minne.

Litteraturvetaren Semir Susic, ursprungligen från Bosnien Hercegovina, kommer att tala om Harry Martinsons debutdiktsamling från år 1929, Spökskepp.

Helt kort skall jag presentera dessa två medverkande och så har de lovat att tala något om sig själva och sitt arbete. De övriga föredragshållarna under årshögtiden kommer att kort presenteras av andra från styrelsen.

Att gå till det skrivna är att möta den som skriver. Det gäller om Li Li och hans utgivna böcker, som jag presenterat i Doris och här på Bloggen. Det gäller om Semir Susic och hans uppsats om Harry Martinsons debutdiktsamling, som finns tillgänglig på vår hemsida.

Självskrivet - Om självframställning i litteraturen heter en nyligen utkommen bok av Arne Melberg, som är knuten till Universitetet i Oslo. Där finns mycket intressant att läsa om flera författare, som skrivit om sig själva, bl a Harry Martinson och särskilt uppehåller sig Arne Melberg vid Nässlorna blomma 1935. Harry Martinsons självframställning sätts i sammanhang med vad bl a Ivar Lo-Johansson och Moa Martinson skrivit.

Arne Melbergs bok kan vara en hjälp inför Litteraturhus Nynäshamn "Jord, bläck och fria rymder" - En permanent utställning om Moa Martinson, Harry Martinson och Ivar Lo Johansson. Hemsidan www.litteraturhusnynas.se har intressant information om Sveriges första litteraturhus, som planeras i gamla elverket i Nynäshamn.

Rune Liljenrud

Inga kommentarer: