torsdag 30 maj 2019

Stig Dagermansällskapet kommer under året, eller senast under våren 2020, att avsluta verksamheten. Stig Dagermanpriset kvar och arbete pågår för en staty till Stig Dagermans 100-årsdag 5 oktober 2023.
Stig Dagermansällskapet bildades i maj 1987 med syfte att uppmärksamma ett författarskap av stor betydelse. På Bokmässan i Göteborg har Sällskapet funnits med i 22 år med uppskattningsvis 66 333 besök. Vi har vant oss vid att under besök i Dagerman-montern där, få givande samtal med kännare och eldsjälar omkring favoritförfattaren från Älvkarleby i Uppsala län Stig Dagerman (1923-1954). Dagermanpriset kommer att delas ut för 24:e gång 1 juni 2019 och tilldelas Britta Marakatt-Labba. Hon är född i Idivuoma i Karesuando och uppvuxen i en renskötarfamilj i Saariyuoma sameby. Britta Marakatt-Labba är textilkonstnär, målare, grafiker, illustratör, kostymör och scenograf. Hon är hedersdoktor vid humanistiska fakulteten vid Umeå universitet. 

Här i bloggen har tidigare skrivits om paralleller mellan Harry Martinson och Stig Dagerman, bl.a att de båda har luffarerfarenhet och skrivit om detta. Med Harry Martinson oroade sig Stig Dagerman stort över den första atombomben i augusti 1945 och skrev mot det nya förstörelsemedlet:

Nyss sprang en bomb i Japans land,
Atombomb kallas den.
Vart mänskligt hjärta står i brand,
nu får vi fred igen!
Om klotet sprängs, - som var man vet
då blir det fred i evighet.

Stig Dagermansällskapet är nu i ett skede av avveckling av Sällskapet, men verksamhet kring Stig Dagermans författarskap fortsätter i andra former.

hand utsträckt 
spegelhanden möter
fingertopparna ihop
bur av luft 
händerburen 
levande galler

en hand din
en hand min
buren öppnar världen 

(Dagermanska dagsverser
och "La main tendue")


Jorden kan du inte göra om. 
Stilla din häftiga själ. 
Endast en sak kan du göra, en annan människa väl. Men detta är redan så mycket, att själva stjärnorna ler. En hungrande människa mindre betyder en broder mer.

Stig Dagerman

Rune Liljenrud Inga kommentarer: