tisdag 25 september 2018

"Måtte jorden överleva människan - låt mig få fel om Aniara . . ."Harry Martinson är en av de tre diktare som kulturskribenten och poeten Tina K Persson, utifrån en dikt bjuder in till ett möte i det valda rummet "Eufori", där också Pär Lagerkvist och Gunnar Ekelöf finns med, förutom dansaren och koreografen Pina Bausch. 

Det är i Pär Lagerkvist-Samfundets årsskrift 2018 "Författarnas Lagerkvist II" som Tina K Persson genom sitt bidrag Spiritistisk fantasi, iscensätter en spiritistisk seans och samtalskvällens färdriktning läggs utifrån Gunnar Ekelöfs dikt Eufori, ur diktsamlingen Färjesång: 

Som vore det sista kvällen före en lång, lång resa:
Man har biljetten i fickan och äntligen allting packat.
Och man kan sitta och känna de fjärran ländernas närhet,
känna hur allt är i allt, på en gång sitt slut och sin början,
känna att här och nu är både ens avfärd och hemkomst,
känna hur död och liv är starka . . .

Dikturvalet som finns i Tina K Perssons essä ger starkt förtätad stämning. Pär Lagerkvists dikt ur Den lyckliges väg tolkar livskamp:

Som ett brinnande skepp min själ sökte hamn,
som ett brinnande skepp på havet.
Nattens vältrande våg kring en stäv utan namn,
kring ett skri på det vältrande havet.

Danskoreografen "lämnar ordet åt kroppen" och bildar i sina rörelser olika bokstäver, innan de suddas ut. "Vi sitter tysta, fördjupade i en stor känsla av frid. Bokstäverna är redan utsuddade, omöjliga att läsa. Tiden är nu inne."

Harry Martinsons entré till kvällens möte inleds med hans dikt När daggen fallit ur Svalans Lyrikklubbs Naturdikter i urval Vildbuketten:

En orkidésökande nattfjäril 
vinkar med tysta vingar i grässkymningen
och snigeln framkommer djupsvart.
Han börjar sin vandring i riktning mot dimman.
Allt är så stilla att gräsen inte nänns röra sig.
Men plötsligt och ljudlöst 
kastar den begynnande natten 
sin handske genom myggmolnen :
en läderlapp.

"Dansen nästan knockade mig! utropar Harry Martinson. [...] Jag känner mig ljus! Ångestens kval kan vi mala ner bland masken, min kära underjordiska vän. Jag hade mina egna ångersånger. Luffat runt har jag också gjort så det räcker, både på jorden och i rymderna. [...] Om evighet vet jag kanske ett och annat, och trots mitt svåra slut och övergång fick jag till sist försonas med mig och mitt. [...] Måtte jorden överleva människan - låt mig få fel om Aniara . . . "

Ur Tina K Persson: Spiritistisk fantasi

Pär Lagerkvist-Samfundets årsskrift 2018 "Författarnas Lagerkvist II" är en fortsättning på årsboken från 2013 och innehåller nu texter av 16 författare, som skriver om sitt förhållande till Pär Lagerkvist. Redaktörer är Magnus Eriksson om Peter Forsgren, som avslutar bokens förord med ett citat ur Marie Petersons bidrag "Det finns ett före och ett efter". Passagens slutord gäller om det som Pär Lagerkvist har skrivit, men det kan också få gälla för det som årsbokens författare skrivit om förhållandet till Pär Lagerkvists diktning, att det vid läsningen "händer något med en. Efter läsningen är man inte längre densamma."
Pär Lagerkvist-Samfundet bjuder program med Björn Sandmark "Pär Lagerkvist - vännen på banvallen" på DELS-scenen under Bokmässan fredag 28 september kl 12.00


Väl mött på Bokmässan!
Rune Liljenrud

Inga kommentarer: