onsdag 7 oktober 2009

Åländska författarinnan Anni Blomqvist 100 år 7 oktober 2009
Bara dagar möter vi:
Bottenhavets sommarnätter.
Skymningar som ej hann bli
dör av ljus på havets slätter.


HARRY MARTINSON: Ur TuvorHarry Martinson-sällskapets årshögtid år 2007 med temat ”Hav, resor och båtar” hölls på Åland. Under söndagen den 6 maj - Harry Martinsons födelsedag - färdades årshögtidsdeltagarna genom det litterärt mycket rika och natursköna åländska landskapet och besök gjordes bl a vid författarinnan Anni Blomqvists hem, Vårdö Simskäla.

Anni Blomqvist skulle ha fyllt 100 år den 7 oktober 2009, vilket firas stort på Åland, bl a kommande söndag den 11 oktober med en jubileumshögmässa i Vårdö kyrka och efter gudstjänsten bjuds programfest med Anni Blomqvist som tema. Posten Åland har i år gett ut ett frimärke med Anni Blomqvist i sin nya serie med åländska författare

Vi som var med och besökte Vårdö Simskäla under årshögtiden 2007 på Åland, minns vilken rik upplevelse detta var. Havets allvar har en stor skildrare i författarinnan Anni Blomqvist. Hon skriver att när hennes make och äldste son omkommit samtidigt i havet, tänkte hon ofta på Uppenbarelsebokens ord: ”Havet finns inte mer.” Vissheten om att de båda i sitt arbete med fiskebragderna ute på havet inte längre behövde kämpa i storm och oväder, blev en tröst för henne. När också den andre sonen drunknade några år senare hade Anni Blomqvist förlorat hela sin familj i havet.

I sin sista roman ”Havet finns inte mer”, 1989 - året före sin död - skriver Anni Blomqvist sig timme för timme igenom våndans dag: väntan, aningarna som övergår i visshet och så beskedet från sjöbevakningen. Hon slutar sin sista roman med att citera Pär Lagerkvist: ”Allt är nära, allt år långt ifrån, allt är givet människan som lån.” Hon skriver: ”Vi människor kan tro oss veta allt och ordna vårt liv så som vi vill ha det, men förmår i grunden mycket litet. Allt vårt ägande är som Lagerkvist säger: Ett lån.”
I stormens spår - Till Valters och Tommys minne, är Anni Blomqvists första roman. Havet finns inte mer - Till Bengts minne, är hennes sista och kanske är den också hennes mest gripande och storslagna bok.

Med sin stora skärgårdssvit i fem delar, Vägen till Stormskäret, Med havet som granne, Maja, I kamp med havet och Vägen från Stormskäret är Anni Blomqvist en litterär klassiker. Hon har tilldelats Svenska Litteratursällskapets pris för "sitt epos om människan och havet, en berättarkonst som för den nordiska folklivsskildringens finaste traditioner vidare". Anni Blomqvists Stormskärs Maja är ett åländskt nationalepos, som blivit teaterpjäs med TV-serie och musikteater.


Det finns en värld av trogen mull
full av rosor som gärna dö,
av vågor som gärna gå,
av vingar som gärna lyfter,
av pelare som gärna bär
tider och tak
länge, långt.

Det finns ett hav där tro födes
ständigt likt fiskar.
En skog där förtröstan uppstår
likt nyutslagna löv.


HARRY MARTINSON: Ur CREDO / VagnenFrån Guckusko - Cypripedium calceolus, som tillhör Ålands särskilt skyddsvärda växtarter, vill jag med en oljemåling av Ulla Orava, bördig från Orimattila i landskapet Päijänne-Tavastland i Södra Finlands län, hylla Anni Blomqvist 100 år

I tacksamhet för ett stort åländskt författarskap

Rune Liljenrud

Inga kommentarer: