onsdag 23 december 2009

"Julens målsättning är frid"


Jubileumsåret ~ Harry Martinson-sällskapet 25 år ~ har varit innehållrikt med tillbakablickar och framtidsvisioner. Sällskapet bildades år 1984, alltså 10 år efter att Harry Martinson erhållit Nobelpris i litteratur. Karin Österling har till Sällskapet som en gåva lämnat ett exemplar av den vackra och praktfullt utformade jultidningen Julstämning 1984, som bl a innehåller sju dikter av Harry Martinson samt en artikel av Karin Österling om Harry Martinson "Han speglade kosmos i en daggdroppe". Text och foto: Karin Österling. Dikterna är: Dora, Fartens tjusning, Drivved älskar jag, Jultomten, Samtal i skymningen, Göinge och Tidig vinter. Karin Österlings artikel är på sju helsidor, illustrerade med Harry Martinson-bilder.

Julstämning 1984 innehåller också fem dikter av Smålandspoeten Pälle Näver: Min rimbukett, Mot adventstider, Kälkbacken, I juletid och Snögubben.

Julstämning, som är vår allra äldsta jultidning, kom ut för första gången år 1906. Ovan ses fotobild av tidningen Julstämning 1984, som nu finns tillgänglig på Författarmuseet i Jämshög. Tidningens många bilder från Roland Svenssons konst, Människa och hav i samklang, är betagande vackra. Julminnena vaknar och doftar.

I Dagboken, som förs offentligt under en julhelg, mediterar Harry Martinson över julens innehåll och mening. På Julafton uppehåller han sig i Dagboken vid jultidningarna: "Jultidningarna doftade så gott förr i världen och med förr i världen menar jag 1912. Det var nog inte bara trycksvärtan som på den tiden tycktes vara tillsatt med balsamiska ämnen. Det förefaller också ha varit själva glansämnet i jultidningspapperet, som naturligtvis alltid var kriterat. I varje fall doftade jultidningarna på den tiden så gott att det slog ut det mesta i doftväg och doften spred sig till sagorna som stod i jultidningen. Man läste dem lika mycket med näsan som med ögonen.
~~~
Ute i världen var det Balkankrigets och Titanics år och det laddade upp sig efter hand till 1914. Men jultidningarna fortsatte att dofta ännu några år till dess att doftminnet av dem blandades med annat och värre, till dess att draken Verklighet fick övertaget och åt upp doftprinsessan. Det doftar ännu om den drakens käft, men prinsessan är borta och riddaren har stupat.

Hur läste då barnet när det fick tag i Verklighetstidningen? För min del var det lika intensivt. Det var ett svalg befäst mellan de två världarna. Men barnets oskuldsfulla äventyrsgrymhet gjorde sig snabbt hemmastadd i alla lägen. För barnets romantiseringsförmåga finns det inga gränser. Vad världen levererar av råvara tillagar alltid barnet på sitt sätt i fantasins kök, oskuldsfullt."

~~~~~~~

På ett liknande dialektiskt sätt skriver poeten Li Li, Klockrikestipendiaten 2009, i sin diktning. I En plats som är du fryser han en snöig julafton mitt ibland ögonen och från Ursprunget bär han med sig minnen av vad mor lärde honom om de kinesiska tecknens djupa och ibland motsägelsefyllda innehåll. Dialogen i Li Li:s tacktal i Klockrike 2009 vid mottagande av Klockrikestipendiet, har en motsvarande utvecklingsgång:

Ditt kinesiska leende. En cikadas röst
Också du kommer att bli en luffare, en hemlös!

En luffare är en poet. Ur hans vandringar
föds hans hem: en dröm, det ursinnigt skriande Intet


~*~*~*~







IIIIIIIII


Jag väntar. Jag ser hur jag en snöig julafton passerade Sibyllegatan,
Karlavägen, och hur min blick som sökte något gott - lycka - i de
ljustindrande fönstren studsade tillbaka. Jag frös, som nu, mitt ibland ögonen.
~~~
Det är mänskligt: när vattnet låter en stad speglas i sig
Det är gudomligt: när en blick låter en annan speglas i sig

~
Jag står på bron och sträcker ut armarna och kramar den fuktiga vinden.
Jag ses av en blänkande yta: ett kors, skugglikt.


Li Li: Ur EN PLATS SOM ÄR DU


HIMMEL! sa jag belåten
Det stämmer, men bara delvis, sa du
Tecknet betyder också TOMHET
~~~
Varför är himmel och intet
ett och samma tecken?


Li Li: Ur URSPRUNGET







Harry Martinsons dikt
JULTOMTEN
ingår i diktsamlingen
Vagnen, 1960



Varje år när det vitnar i träden
återkommer den förhatlige gamla mysaren
barnkammarens Rasputin. Han skakar sitt vaddskägg
och tränger storstövlad och med våld in i allas hjärtan.



Dikten Jultomten finns med i olika Jul-antologier, men oftast nämns inget om vem Rasputin var. Denne ryske mystiker som fått låna sitt namn till jultomten, kan ge anledning till mången reflektion i julstöket - med utgångspunkt från Jultomten och andra dikter i Harry Martinsons civilisationskritiska diktsamling Vagnen!


Göteborgsoperans Jultrad~i~ton ges i år för femtonde gången i Stora salongen med plats för 1300 personer, som alla får bli operasångare och sjunga med i julsångerna, tillsammans med GöteborgsOperans Kör och GöteborgsOperans Orkester. Lika mäktig som denna stora julgemenskap i sång och musik är, lika solenn är avslutningen, när en enda röst - Joa Helgessons baryton - fyller GöteborgsOperan med Adams Julsång:


"Och hoppets stråle
går igenom världen
och ljuset skimrar
över land och hav"







Julsångens textord dröjer sig kvar också i kvällsmörkret omkring Krigsseglarnas minnesmärke, en skulptur i järn och trä av Lars Kleen, placerad på Stenpiren i Göteborg, inte långt från GöteborgsOperan. Det krigsseglande sjöfolket befann sig under ofärdsåren mitt i kriget. Många sjömän fick betala med sina liv. På en granitplatta vid skulpturen står texten:

Sverige tackar sitt sjöfolk för dess insats under ofärdsåren 1939 – 1945
Havet är stort, evigt och stort
– Harry Martinson

Diktcitatet är ur NOMAD: Sjöman talat till kapduvor



Till våra sjömän talade Harry Martinson genom Sveriges Radio på Julafton 1949:

"Kära sjömän, från Sverige vill jag sända Er en hälsning på Julafton och önska Er en hjärtligt God Jul på alla hav och även i hamnarna. Kanske jag bäst kan uttrycka mina tankar genom att läsa en dikt eller några dikter, som ingår i en svit med sjödikter och denna sviten heter Passader." Harry Martinson läser Passader VI, VII, VIII och IX ur diktsamlingen PASSAD, 1945.


När man från en inspelning av Sveriges Radio lyssnar till Harry Martinsons julhälsning till sjömän, upplever man starkt det som han också skriver om i Dagboken ~ Julens målsättning är frid.


Julros, Helleborus niger


GOD JUL & GOTT NYTT ÅR
önskar
Rune Liljenrud

Inga kommentarer: