tisdag 12 maj 2009

Årshögtiden i Klockrike 8-10 maj 2009






Kjell Alsetun


hälsar varmt välkommen till KLOCKRIKEGÅRDEN,
där anslagstavlan visar årshögtidens program,
som börjar med filmvisning Vägen till Klockrike.


Framför Klockrikegårdens fina fonddekor hölls årshögtidens fyra föredrag, genomfördes årsmötet under ordförandeskap av hedersmedlemmen Camilla Odhnoff och gavs information av Göran Bäckstrand om en nyutkommen Harry Martinson-antologi på spanska. Där skedde också utdelningen till Poeten Li Li av det nyinrättade Klockrikestipendiet till Harry Martinsons minne. (Se särskild blogg om detta!) Kaffe och lunch serverades också i Klockrikegården medan Peter Pehrzanders bildspel visades i foajén.

I Hembygdensvänners skrift nr 2 finns en notis om Olof (Olle) Petersson, som år 1956 gav fondväggen på scenen i Klockrikegården en konstnärlig utformning. Olle Petersson var född 1894 (död 1971). Han var målarmästare och hade en egen firma. Vid sidan av yrket var han mycket aktiv i Klockrike sockens kommunala angelägenheter med ett flertal uppdrag, såsom ordförande i kristidsnämnden, ledamot av pensionsnämnden och taxeringsnämnden. Han var desutom vice brandchef.

Årshögtiden i Klockrike genomfördes i samarbete med Klockrike hembygdsförening och med ekonomiskt stöd av Motala kommun, Regionförbundet Östsam samt FOLKUNIVERSITETET. Varmt tack till alla!


Välkommen till Motala kommun hälsar kommunfullmäktiges ordförande Nils-Ingvar Graan



Välkommen till Harry Martinson-sällskapets årshögtid i Klockrike 8-10 maj, hälsar vår ordförande Åke Widfeldt, som under årshögtiden tacksamt dekorerades med en specialkomponerad tröja:
VÄGEN TILL KLOCKRIKE.





Föredrag av professor Martin Kylhammar: "Världsmedborgare utmanas: Harry Martinson, J.M.G Le Clézio och världskriserna".




Docent Johan Stenström, vice ordförande i Harry Martinson-sällskapet och tillika ordförande i Stipendiejuryn för Klockrikestipendiet till Harry Martinsons minne, som nu i Klockrike gavs till Poeten Li Li (Se särskild blogg om detta!), höll föredrag om Vägen till Klockrike, Harry Martinsons roman och filmatiseringen av den. Han talade också om Harry Martinsons texter och inläsningar till TV:s naturfilmer med filmproducenten Boris Engström. Bilden: Förste Klockrikestipendiaten Li Li och Johan Stenström.


Stipendiejuryn för Klockrikestipendiet till Harry Martinsons minne består av Harriet Martinson, Eva Martinson (saknas på bilden), Disa Lundgren, Johan Stenström (se bilden ovan) och Rune Liljenrud. Den förste mottagaren av det nya Klockrikestipendiet - Poeten Li Li - håller i det diplom, som utvisar värdigheten.


Föredrag av Litteraturvetaren Ronja Boije, Helsingfors: "Li Kans poetik - om lyrik och helig enfald". Bland årshögtidens deltagare fanns Ingemar Virdhall, som redan på 1950-talet under sina studier i Lund, skrev en trebetygsuppsats, som hade rubriken "Li Kan talar under trädet". Li Kans djupa tankar, förmedlade av Harry Martinson, är ständigt aktuella!



(Bild P1000268 JPG)
2012-07-06 borttagen/RL

Föredrag av Litteraturvetaren
Semir Susic, Stockholm:

Harry Martinsons
debutdiktsamling
Spökskepp (1929)

"Harry Martinson - hungerns och kärlekens budbärare"



Bettina Kjellin upplät gästfritt Brunneby Gård för konsert med Martin Bagge och Östgötamusikens blåsarkvintett.



Högtidsmiddag intogs i Restaurang Bettina vid Brunneby Gård. Gunnar Fredriksson - Årstavikens gnom - underhöll med diktläsning. Högtidsmiddagens gäster fick "by heart" läsa med Juninatten av Harry Martinson Ur Cikada, 1953


Nu går solen knappast ner,
bländar bara av sitt sken.
Skymningsbård blir gryningstimme
varken tidig eller sen.

Insjön håller kvällens ljus
glidande på vattenspegeln
eller vacklande på vågor
som långt innan de ha mörknat
spegla morgonsolens lågor.

Juni natt blir aldrig av,
liknar mest en daggig dag.
Slöjlikt lyfter sig dess skymning
och bärs bort på ljusa hav.







Göran Bergengren - Författare, biolog, naturvårdsdebattör m.m. tog gott hand om årshögtidens deltagare under söndagens rundtur i det kulturrika Östergötland.


Göran Bergengren frågade oss om vi kände igen den dikt han började med att läsa, och han fick - till allas vår glädje - rätt svar:


De frågar varandra var de kommer ifrån

Är jag floden som dina vita fåglar flyger över?
Är du den gröna dalen där mina silverströmmar dånar?
Är vi två en skål av blå rymd om dagen
och en skål av röda stjärnor om natten?
Vem drog dig ut
ur den första väldiga virveln av intet
och slängde dig här?


Carl Sandburg:
Ur diktsamlingen från år 1920, Rök och stål
Översättning Artur Lundkvist

Vi lärde oss väldigt mycket denna utflyktsdag och vi inspirerades att läsa mera ur de författarskap vi blev presenterade: Per Daniel Amadeus Atterbom, Carl Sandburg, Einar Malm och inte minst - Göran Bergengrens eget, mycket omfattande författarskap.
Tack Göran för Ditt varma engagemang för oss!


Håkan Lessel, Klockrike Norrgård är samlare av Harry Martinson-böcker och bjuder årshögtiden på en utställning med ett 30-tal fina utgåvor. Dessa granskas sakkunnigt av Johnny Karlsson, som själv berikar årshögtiden med många goda Harry Martinson-böcker.

"Så blev Klockrike en ort som ständigt återstod, som ständigt var i reserv så att säga. En drömsocken". (Vägen till Klockrike s. 68) Håkan Lessel, som den 27 maj i år kan fira 200-årsjubileum av att gården, som han äger i Klockrike, så länge varit släktgård, gratuleras till att leva i Klockrike - En drömsocken!










Torvald Sällström GRIMSLÖVSBUSS AB
tog gott hand om alla som utnyttjade möjligheten att åka chartrad buss från Jämshög till Klockrike. SYDÖSTRAN hade uppmärksammat busserbjudandet. Tack Torvald Sällström och tack GRIMSLÖVSBUSS AB !




Årshögtidens gemenskap i Klockrike band oss samman. Det kändes som om det vi läst i Harry Martinsons Vägen till Klockrike och sett och hört på filmen Vägen till Klockrike, nu bäst tolkades med Harry Martinsons egna ord:

Och den ensamma bupigan satte sig ner på en tina och brast i gråt när hon tänkte på hur de lyckodagar snart skulle vara slut som de tillsammans tagit sig på denna lillsäter där hon annars bara hade djuren till sällskap och ostarna till lindebarn sommar efter sommar, och kararna ur släkten bara någon söndag vid millomfälatiden.
-------
- Jag kommer alla somrar då jag inte hindras, ropar han tillbaka, glad åt overkligheten de enats om. Glad åt att de funnit en gemensam overklighet, en overklighetens gemenskap utanför den påbjudna verkligheten i våldtäktsrädslans land.
De ropade ännu en stund till varandra genom skogssuset. Men till sist går rösterna bort i sus. Och från var sitt håll hör de bara allt svagaare: Kom alla somrar. Kom om somrarna. Kom. Kom. Somrar. Somrar, omrar, omra, omma. Sedan är det borta. Och bara skogarna hörs susa.

I KLOCKRIKE - mellan hägg och syren

















"Men mot växternas dofter när de var som bäst gick ingenting annat upp. Det var som om man på ett helt annat sätt komme i kontakt med jorden själv genom dem och den tanken var honom inte fjärran att dofterna var blommornas tankar. Även de doftlösa växterna hade säkert dofter. De var bara så fina att människan inte kunde uppfatta dem."
(Vägen till Klockrike s. 115)



...ett oändligt löftesband som genomrinner dem hela livet. Vägen blir ett löftesflöde som strömmar in genom deras ögon och ut genom deras hälar, ett löftesflöde... (s. 37)


I tacksamhet! Rune Liljenrud

Inga kommentarer: