tisdag 1 mars 2016

Att rätt hedra författaren Elin Wägner



Den 23 februari 2016 hade programmet "Liv och Horace i Europa" premiär på SVT2. Serieskaparen Liv Strömquist och Akademiledamoten Horace Engdahl gör en bildningsresa i Europa och har hittills hunnit bjuda två program, det första i Köpenhamn till spåren av Søren Kirkegaard och Victoria Benedictsson (Pseudonym Ernst Ahlgren). Det andra programmet förde till Weimar och spåren av syskonen Goethe. 

Som en upptakt till bildningsresan i Europa gjorde Liv Strömquist och Horace Engdahl en promenad i Stockholm en vinterdag och om detta skriver journalisten och författaren Karin Thunberg i Litteraturtidningen "Vi Läser" 1/2016.



Liv Strömquist och Horace Engdahl möts vid Elin Wägners staty vid S:t Eriksplan i Stockholm. Skulpturen "Elin Wägner håller tal" av Siri Derkert är tolkad och förstorad av konstnären Rune Rydelius.

I artikeln står bl.a detta: "Elin Wägner var viktig på många sätt; hon arbetade för kvinnlig rösträtt, hon hade tidigt tankar om miljön och hon kombinerade pacifism med feminism. Förutom att hon var en lysande och respekterad författare".
Elin Wägner inträdde i Svenska Akademien år 1944 och efterträddes där på stol nr 15 av Harry Martinson år 1949.


Planerad staty i Växjö skändar Elin Wägner

Detta är rubriken för ett debattinlägg i Smålandsposten 27 februari 2016 av medlem i Elin Wägner-sällskapet. Flera kritiska inlägg har funnits. Statyn är tänkt vara ett offentligt konstverk och minnesmärke i Växjö över Elin Wägner. Debatten om detta är inte slut och kan lätt följas via Smålandsposten.

Den 5-7 maj 2017 förläggs Harry Martinson-sällskapets årshögtid till Växjö. Då besöks bl.a Elin Wägners hem och diktarstuga Lilla Björka i Berg, ca tre mil från Växjö. Det planerade minnesmärket över Elin Wägner skall då finnas på plats intill Växjösjön, men hur kommer det att se ut och tas emot?

Rune Liljenrud 

Inga kommentarer: