lördag 15 oktober 2022

Göran Greider får Elin Wägner-sällskapets VÄCKARKLOCKA

Motiveringen till ÅRETS VÄCKARKLOCKA 2022
 
Elin Wägner-sällskapets ordförande
Ann-Margreth Willebrand överlämnar priset

Göran Grejer mottog i dag på Stadsbiblioteket i Växjö Elin Wägner-sällskapets VÄCKARKLOCKA och höll också ett mycket uppskattat föredrag med frågestund

"HÖR DE CIVILATIONSKRITISKA ROPEN!"

Göran Grejer delade från sitt stora kunnande och omfattande rika författarskap, med sig allvarstankar, som Elin Wägners författarskap bär vittne om. Han citerade ur Elin Wägners viktiga bok VÄCKARKLOCKA och manade till en reflekterande omläsning av den, särskilt kapitel "Molnfödelse", där allvarlig diskussion förs om "de nödvändigaste förutsättningarna för hög levnadsstandard". Han varnade för "våldsam upprustning utan tanke på framtiden", betonade "tillväxtens gränser" och att människan i den miljö som nu är hotad "måste maka på sig", påminde om "förkonsumistiska förebilder" och framhöll att "det går att ställa om".

Väckerklocka skriver Elin Wägner:

"Människans frihet och lycka har kommit att betyda herravälde över jorden. Detta erövringsmål, som allt mer kommit att bestämma utvecklingens hållning, har inte tålt att några gränser bestod för människan. Därför har civilisationen även under fredstid varit på krigsfot. Den arbetar med fart, massa, med krafter som den väcker upp och inte helt behärskar. Den älskar att bryta lagar och motstånd. Den är krigisk och medbrytande, även där den skenbart arbetar uppbyggande. Där den går fram, måste äldre kulturer raseras, naturen skändas och plundras. Dess uppbyggande, uppfinnande, producerande har ett hetsigt, nervöst drag."

Ett diktcitat från Göran Greider "jag tackar orden för att orden finns", gav tankeutbyte om hur viktigt det är att orden och litteraturens språk vårdas. Som en god förebild för detta nämndes Harry Martinson. 

Högtiden avslutades med diktläsning ur Göran Greiders BARNOMSBRUNNEN:

Så älska varje årstid som du fått
och se i alla skiftningar ett mönster:
Den tid som kommer och den tid som gått.



Rune Liljenrud 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar