fredag 25 oktober 2013

Ett "loppisfynd" med anknytning till HARRY MARTINSON

 
KARLSKRONA Hoglandspark
 
Harry Martinson-sällskapets majdagar 2012 på Jämshögs folkhögskola avslutades med en söndagsutflykt till Karlskrona, där programmet bl.a. innefattade en samling i Hoglands park vid Gunnar Nilssons staty "Blekingeflickan", som invigdes Pingstafton 1960 av Harry Martinson. Harriet och Eva Martinson berättade om invigningen och om detta finns att läsa i Doris Nr 22/2012.
 
Mitt "loppisfynd" med anknytning till HARRY MARTINSON handlar om just detta. I Tolg, inte långt från Elin Wägners "Lilla Björka"  i Småland, fanns i en bok som jag inhandlat ett vykort visande "Blekingeflickan" i Hoglands park i Karlskrona.  Kortet är daterat 6/7 (årtal oklart) och adresserat till en mottagare i Vislanda. Frimärke 10 öre med bild av kung Gustaf V.
 
Det hade varit mycket diskussion innan "Blekingeflickan" kunde invigas och just på denna plats. Karlskronafullmäktige 1955 började diskutera frågan om ett nytt offentligt konstverk i Hoglands park, men i Hoglands park fanns redan marmorskulpturen av Karl XIII som togaklädd romersk imperator sedan 1902. Var det möjligt att flytta på honom? Nej! Kungen fick stå kvar trots att han vände ryggen åt "Blekingeflickan" i brons, som slutligen kunde invigas av Harry Martinson Pingstafton 1960 och som då konstaterade att Sverige fått ett nytt konstverk av rang. Marinens musikkår berikade högtiden.
 
Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet skriver den 5 juni 1960 om talet vid invigningen av  "Blekingeflickan" att Harry Martinson funnit hur skulptören Gunnar Nilsson lyckats få fram inte bara en symbol för Blekinge som "de små detaljernas landskap". Också den mindre kända men ändå så påtagliga kärva sidan av Blekinge återspeglas i fontänanläggningen, havets Blekinge, stenhuggeriets Blekinge. 
 
Rune Liljenrud

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar