fredag 13 januari 2012

De rätta svaren på Jul- och Nyårshelgens bloggfrågor om författare


Rätt svar på Julens bloggfråga om författare:

Eva Ström: Den flödande lyckan
Albert Bonniers Förlag, 2011
ISBN 978-91-0-012536-3


Rätt svar på Nyårstillägg i Julens bloggfråga om författare:

Eva Ström: Bröd
Albert Bonniers Förlag, 1999
ISBN 91-0-057038-9


Eva Ström bor i Kristianstad. Hon är läkare, författare, dramatiker och litteraturkritiker. I Harry Martinson-sammanhang har vi mött henne bl.a. i SYDSVENSKAN, där hon skrivit om två böcker, som utkom 2004 i samband med Harry Martinson-jubileet, dels ”Harry Martinson ~ Poetiska törnbuskar i mängd ~ Brev 1929-1949”, med kommentarer av Paulina Helgeson, och dels diktsamlingen ”De tusen dikternas bok”.

Eva Ström känner entusiasm inför brevsamlingen, som Harry Martinson-sällskapets medlemmar fick som årsbok 2007. Hon avslutar sin anmälan av ”Poetiska törnbuskar i mängd ~ Brev 1929-1949” på detta sätt:

”Hur friskt och djärvt Harry Martinsons författarskap är påminns man av i den oförlikneliga brevsamlingen. Läs den parallellt med ”Nässlorna blomma” och de tidiga reseböckerna och förundras över den levande fräschören i ett stort författarskap. Alltjämt!”

Om diktsamlingen ”De tusen dikternas bok”, som gavs ut 2004 i samband med 100-årsfirandet av Harry Martinsons födelse, skriver Eva Ström bl.a.:

”Den mycket svårfångade förvandling som vill till för att några versrader ska bli dikt inträffar alltför sällan. Men visst sker det! Lyssna till det vemodigt längtansfulla å-ljudens sång i detta drömska spel mellan mjukt och hårt:

Nedhuggen är
allén med de gyllene sälgarna
som lyste i kalla blå vårar.
Lutade över blåsig väg
brunno de mimosamjukt över diken
där jorden ännu var järnblå,
åkrarnas jord lika slagghögar,
tranornas rop hördes hårda som
cirkelsågens klang.

Det känns åter roligt att tänka på Harry Martinsons levande och förunderliga författarskap.”

Eva Ström medverkar med en initierad artikel om Harry Martinsons diktning "I naturens stora rymd", i Harry Martinson-sällskapets årsbok 2006.

Eva Ströms blogg är stimulerande att ta del av och där finns bl.a. detta att läsa:

Klockrent, Li Li.
Poeten Li Li får det nyinrättade Klockrikestipendiet av Harry Martinson-sällskapet. Det är bara att gratulera till ett klockrent stipendieval.
Eva Ströms blogg 2009-02-09
evastrom.blogg.se



I Bokförlaget Natur och Kulturs serie ”Litterära Profiler” har Eva Ström skrivit en initierad monografi över Edith Södergran, som hon anknyter till i sin anmälan av Harry Martinsons brev: ”Som brevskrivare kan han jämföras med Edith Södergran, en författare som han både uppskattade och ville recensera, och som han delade sjukdom - lungtuberkulosen - med.”

Eva Ström debuterade år 1977 och har hittills utgivit åtta diktsamlingar och sex romaner, men hennes bibliografi omfattar än mera:

* Den brinnande Zeppelinaren 1977 (dikter)
* Steinkind 1979 (dikter)
* Det mörka alfabetet 1982 (roman)
* Akra 1983 (dikter)
* Samtal med en daimon 1986 (roman)
* Kärleken till matematiken 1989 (dikter)
* Mats Ulfson 1991 (roman)
* Brandenburg 1993 (dikter)
* Edith Södergran 1994 (monografi)
* Poesi och musik 1997 (CD tillsammans med Ákos Rózmann)
* Berättelser 1997 (dikter)
* Bröd 1999 (roman)
* Revbensstäderna 2002 (dikter)
* Rött vill till rött 2004 (dikter)
* Pål Svensson, skulptör 2005 (tillsammans med Hans Hammarskiöld)
* Claires leende 2007 (roman)
* Sonetter av William Shakespeare, nyöversättning till svenska 2010
* Den flödande lyckan 2011 (roman)


Eva Ström är rikligen prisbelönad:

* Tidningen VI:s litteraturpris 1979
* Aftonbladets litteraturpris 1983
* De Nios Vinterpris 1993
* Erik Lindegren-priset 1994
* Aniara-priset 1994
* Gustaf Fröding-sällskapets lyrikpris 1996
* Nordiska rådets litteraturpris 2003 (för Revbensstäderna)
* Gerard Bonniers lyrikpris 2005
* Bellmanpriset 2005
* Kristianstad kommuns kulturpris 2009
* Tegnérpriset 2010

År 2010 invaldes Eva Ström som ledamot av Kungliga Vetenskapsakademien, i klassen för humaniora och för framstående förtjänst om vetenskap.



Eva Ström hedrades med Nordiska rådets litteraturpris 2003. Prismotiveringen lyder: ”Eva Ström är en säregen röst i det svenska diktlandskapet. Hon är en föregångare för en yngre generation poeter och hon befinner sig i ständig förnyelse. Hon undersöker språkets gränser och utforskar ordens möjligheter. Revbensstäderna utmärks av hennes gripande djärvhet, intensitet, fysikalitet och klarhet med vilken hon skildrar människans villkor i dagens värld.”

När jag nu under Julhelgen åter läser Eva Ströms Revbensstäderna, den av Nordiska rådet prisbelönade, blodröda diktsamlingen, blir denna särskilt angelägen för vårt välstånds Jul, mitt ibland medmänniskors nöd:

”Inlindad i en sovsäck utanför St. Giles hotell låg en hemlös på trottoaren innesluten i säcken som en blå och slät puppa. Han hade somnat från sin sluddriga tiggarfras, gatan var torr, solljuset stack honom inte i ögonen, den korta domningen var mer barmhärtig än de enstaka småmynt som omgav hans läger av papp. Längre ner mot de upplysta köpgatorna syntes fler blå puppor, de liknade runda vokaler tappade på gatan ur en falsksjungen Christmas carol. Människokropparna sov under det pråliga glittret […] ”

Eva Ström: Ur Grop



Den som kände igen citaten ur Eva Ströms romaner ”Den flödande lyckan” och ”Bröd”, är att gratulera!

Den som ännu inte läst böckerna, har rika läsupplevelser att vänta.

Till Eva Ström, ett tacksamhetens blomster med färger hämtade från Revbensstäderna, den av Nordiska rådet prisbelönade diktsamlingen!


GOTT NYTT BOKÅR 2012
tillönskas alla!

Rune Liljenrud


~ ~ ~ ~ ~

Här följer citaten i Julens bloggfråga om författare, som alltså är hämtade ur Eva Ström: Den flödande lyckan (ss. 9f och 50f)

[...] Maria i blå mantel med Jesusbarnet i sitt knä, en stadig rundhyllt blond gosse som verkade försigkommen för sin ålder, ett knubbigt spädbarn som tycktes ha klivit ur barnavårdscentralens normalviktskurvor utan några tecken på glutenintolerans, hjärtproblem eller malnutrition. Ingen kolik hade plågat denna baby, som med oföränderligt klok och vaken blick tog sig an omvärldens människor [...]

[...] Inte den blåmantlade Maria leende i sin rosengård med ett rosigt Jesusbarn i sitt knä, inte en blond Maria med krönt huvud och mjölkflödande bröst, nej, en mer nött och vardaglig Maria, så som Hieronymus Bosch målade henne, med mittbenat mörkt hår och födelseblekt ansikte, med halvslutna ögon som fortfarande bär spår av förlossningssmärtan och blodförlusten, och nu så undrande blickar ner på det nyfödda barnet som ligger oskyld i halmen, medan Josef, en trött gammal man, med sin vänstra hand stöder sig mot krubban. Hans högra hand är instucken i västen, som om han tar sig för hjärtat av ålderns kärlkramp, och han ser på barnet, mer trött än undrande. Hur ska han försörja dem, ska krafterna räcka? Det barnet är han inte far till. [...]


Julens bloggfråga om författare, som finns utlagd den 23 december, får den 30 december ett tillägg inför årsskiftet 2011-2012.

Citat är hämtat ur inledningen till Eva Ström: Bröd (ss. 5f)

"Käre Rabbi!
Jag skriver till er för att jag hittade ert namn i en judisk kalender, gjord till ära av Rebbe Schlita Melech Hamosciach. Jag vet inte vem det är, och jag vet inte heller vem ni är. Men ändå kände jag att det var nödvändigt för mig att skriva. Var jag hittade den där kalendern är kanske inte så viktigt varken för er eller för mig. Men jag kan ändå berätta det. Jag hittade den i papperskorgen på ett dåligt städat hotellrum i Stockholm. Den föregående gästen hade helt enkelt slängt den där, vilket i och för sig inte var så konstigt eftersom kalendern gällde för år 1995. Eller rättare sagt för ELUL 5755 - TISCHRI 5756. Det senare gissade jag var den judiska årsräkningen som börjar med - inte vet jag. Kanske jordens födelse? Eller det årtal som krossade alla dinosaurier och för alltid började en ny tideräkning - meteorens mörka kyss.

Jag började genast bläddra i den där kalendern. Den såg på en gång hemmagjord och exotisk ut. Lite grann som de där sladdriga trycksakerna vi fick från vår handelsbod när jag var liten. Valdemar Erikssons Eftertr. Det var någonting valhänt småstadsaktigt över den där kalendern som jag både tyckte om och stördes av. Och ändå fylldes jag av glädje när jag läste den allvarliga uppmaningen på den första sidan:

ETT NYTT ÅR:
EN NY ERFARENHET

Det gav mig den rätta känslan man bör ha inför ingången av ett nytt år. Känslan av nyföddhet blandad med sorg och kyla. För finns det någon erfarenhet som inte är blandad med sorg och kyla?"
[...]
Elisa

~ ~ ~

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar