söndag 21 februari 2010
ENTERPRISE
Enterprise - En rymdresa
Föreställningen är uppbyggd kring ett antal glaskonstverk från Smålands museum – Sveriges glasmuseum. Det övergripande temat har hämtat inspiration från Harry Martinsons Aniara och särskilt ur Aniaras sång 13:
Jag skall berätta vad jag hört om glas
och då skall ni förstå. I varje glas
som står tillräckligt länge oberört
förflyttas glasets blåsa efterhand
oändligt sakta mot en annan punkt
i glasets kropp och efter tusen år
har blåsan gjort en resa i sitt glas.
Enterprise – Rymdresan är ett samarbete mellan Regionteatern Blekinge Kronoberg och Smålands museum – Sveriges glasmuseum. Förutom på Smålands museum i Växjö, med premiär 18 februari 2010, kommer föreställningen under våren att ges i Salongen Karlskrona och Slottslängorna Sölvesborg
manus och regi Åsa Johannisson
scenografi och glaskonst Nina Westman
kompositör Magnus Larsson
kostym Mikaela Johansson
ljusdesign Fredrik Nilsson
ljudbild Simon Runsten
mask Agneta A Forssell
i rollerna
Björn Johansson Boklund, skådespelare
Anna-Karin Rapp, dansare
Niclas Stureberg, jonglör
Läs mera om föreställningen på www.regionteatern.se
Enterprise – Rymdresan är en annorlunda och inspirerande Aniara-upplevelse, som varmt rekommenderas!
Rune Liljenrud
fredag 5 februari 2010
Samernas Nationaldag 6 februari
Samernas Nationaldag 6 februari firas till minne av det första samiska landsmötet, som hölls i Trondheim den 6 februari 1917. Detta var första gången samerna samlades till ett gemensamt landsmöte oberoende av nationalstaternas gränser.
På den nordiska samekonferensen i Åre 1986 togs många viktiga beslut för det samiska folket: Nationaldag 6 februari, Egen flagga - Samiska flaggan godkändes 15 augusti, som blev flaggdag - och Nationalsång, Sámi soga lávlla, Samefolkets sång, utsågs till den officiella Nationalsången, gemensam för alla samer. Texten till sången är skriven av sjösamen Isak Saba och hans födelsedag 15 november, är samisk flaggdag. Nationalsången har tonsatts av Arne Sörlie.
Sámi soga lávlla
Nordvart genom Karlavagnen ser du Samelandet skymta:
Fjäll bak fjäll i fjärran blåna,
sjöar sträcka sig vid sjöar, bergens branter,
fjällens toppar höja sig mot själva himlen,
bäckar brusa, skogar susa,
tvärbrant stupa stålgrå uddar
strävande mot stormigt hav.
Inledningsstrofen till Den samiska Nationalsången har ett anslag av natur, som kunde vara från Harry Martinson. Det förstärks genom kompositionen i Den samiska flaggan, formgiven av Astrid Båhl från Skibotn, Norge.
Sameflaggans färger och symboler:
Cirkeln är en symbol för solen och månen. Solringen är röd och månringen är blå. Flaggans färger, röd, blå, grön och gul kommer från den traditionella samiska dräkten, kolten. De fyra färgerna symboliserar viktiga överlevnadselement för samerna - liksom för oss alla.
Grön: Växter/natur – landet /Sápmi/ som är livsavgörande för samernas överlevnad
Blå: Vattnet som är ett livselixir
Röd: Elden – står för värme och kärlek
Gul: Solen som står för långsiktigt liv
Ringen: Den runda ringen i flaggan är symbolen för andlighet, som binder ihop de fyra elementen, omsluter tillvaron, människans liv från vaggan till graven och in i evigheten.
Jojken
Den lapska sången kallas jojkning. Det är en konst att minnas andra människor. Somliga minnas i hat och minnas i kärlek, och andra minnas i sorg. Och dessa sånger begagnas också om vissa trakter och om djur, om vargen och renen och vildrenen.
(Johan Tuuri 1917).
Nu ska den samiska jojken hamna på listan över FN-organisationen Unescos världsarv, och ambitionen från Kulturdepartementet är att det ska ske redan innan valet i höst 2010.
Johan Thuuri (1854-1936) anses vara den förste samiske författaren. Han har många efterföljare. Det finns nutida, goda samiska författare, som svarar för viktig litteratur. Några av dem är även jojkare, som delar med sig av det djupa innehållet i sångerna, genom nyutgivning av CD.
Med beundran av samisk kultur och i glädje över att jojken skall bevaras som världsarv, önskas alla samer en god högtid på Samernas Nationaldag 6 februari
Då var vandringens första morgon -
Då var jorden ett oförklarligt ackord -
Då sjöngo vägarna så glada under skon
och glädjens gåva som vi kände
var ej ting - men sång,
en jordesång, en rymdesång,
en oförklingad sång.
HARRY MARTINSON: Ungt Ur NOMAD
Rune Liljenrud